AUGUST

Jeg er midt i august – nu med hverdag, brune skuldre og længere skygger ned at gaden mod skolen med min yngste søn i hånden. Jeg nyder det.

August er også fornemmelsen af lidt vemod – jeg mærker stadig de lyse sommernætter og ser dem ude i horisonten forsvinde ned i augustmørket – fortærede jeg sommeren grundigt nok? mærkede jeg den sådan virkelig helt ind i knoglerne? ikke til at sige— jeg gjorde et hæderligt forsøg og var der – og den er her heldigvis lidt endnu, sommeren. Det er ofte i august jeg har de mest intense sommeroplevelser, fordi jeg ikke forventer det – et varmt og krystalklart Kattegat, støvet varm markvej og en nat på altanen over byen med hvide dyner.

I august har naturen blomstret og sætter nu frugt i rolig overbevisning om artens overlevelse og elementernes overlegenhed. Ikke så meget lysergrøn – nu mørkegrøn, jordfarve, orange blomster i vejkanten – de sidste mørkerøde roser og solhattens støvet lilla. De første danske æbler plukkes, tomaterne modnes og græskar hentes ind. Hvis jeg kunne op-koncentrede og forstenede jeg det hele hang jeg det om halsen

I august bliver der høstet på markerne – duftet af støv og modnet korn trænger ind gennem vinduet når jeg kører igennem landet og vækker barndomsminder og beundring over den indsats der skal til derude – En landmand har sået hveden i foråret i sin frodige og levende jord – det hedder vårhvede når der skal bages af kornet – passet det og lært det at kende. Tygget i kornet ved modningstid og målt vandmængden – og på det helt rigtige tidpunkt – høstet og solgt det for at vi sidenhen kan riste os en hvedebolle, smøre den med god dansk smør, honning og sætte tænderne i den.

I august er der danske gulerødder. De smager bedst lige nu, og særligt godt hvis de lige er trukket op af jorden. Jeg spiser dem rå, hele tiden – eller tilbereder dem ganske let – fx grillet en hverdagsaften, hvor vejret i august er for dejligt til ikke at spise ude – også selvom det er hverdag og bliver lidt sent. De nye og vaskede gulerødder grilles på den ene side, så de kun tilberede let – kommes over på et fad – smør smeltes på en panden på grillet, dryp med citronsaft eller en lille smule hyldeblomst- eller æblecidereddike, salt og peber. Hæld den varme syrlige smør over de grillet gulerødder og kom masser af rød og grøn basilikum på – spis med det samme. Jeg spiser dem med tomatsalat og bagte græskar med feta, persille og brombær

August – tak du og velbekomme

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s